Verrichtingen en onderzoeken in onze praktijk waarvoor u niet naar het ziekenhuis hoeft

Urine onderzoek
Door de assistente. Als u klachten heeft die passen bij een blaasontsteking kunt u vóór 10 uur 's ochtends uw ochtend-urine brengen. Aan de balie vult u een briefje in met uw naam en geboortedatum en uw lichamelijke klachten. De urine kunt u daarna in het kastje in het invalidentoilet zetten. Na 13.00 u kunt u bellen voor de uitslag. 

Urinepotjes zijn verkrijgbaar bij de apotheek. 

 
Spiraaltjes inbrengen

Door de huisarts. U hebt eerst een gewone afspraak waarin u met de huisarts kiest voor deze vorm van anticonceptie. Zo nodig worden er  SOA-kweken bij u  afgenomen. U krijgt dan het recept voor het spiraaltje mee. Daarna hebt u een dubbele afspraak voor het inbrengen van het spiraaltje. Dat gebeurt dus bij ons op de praktijk en niet in het ziekenhuis.

Kleine chirurgische ingrepen

Door de huisarts. Kleine ingrepen zoals een  goedaardige moedervlek, atheroomcyste of een  ingegroeide teennagel worden meestal door de huisarts gedaan.

Zwachtelen  

Door de assistente. We kiezen voor zwachtelen als  een wondje aan het onderbeen zoveel vocht aantrekt, dat de genezing daardoor wordt vertraagd. Het zwachtelen gebeurt  twee keer per week tot de wond dicht is. Als er vaak gezwachteld zal moeten worden, vraagt de assistente meteen een vervolg van het zwachtelen door de thuiszorg aan. Deze neemt het zwachtelen dan na ongeveer 5 behandelingen van ons over.

ECG / hartfilm naken

Door de assistente. U blijft even liggen terwijl één van de huisartsen bekijkt of de registratie goed te lezen is.

24 uurs bloeddrukmeting

Door de assistente. De ene middag wordt de bloeddrukmeter met het kastje bij u aangelegd en krijgt u uitleg. de middag erna levert u de bloeddrukmeter weer in en leest de assistente de metingen uit. U mag de assistente om een print van de resultaten vragen. Dan kan u zelf vast kijken op welke momenten van de dag uw bloeddruk extra hoog of extra laag was.

30 minuten bloeddrukmeting.

Door de praktijkverpleegkundige.  In een half uur tijd wordt elke 5 minuten de RR gemeten. Deze meting wordt ingezet als uit het verleden bekend is dat bij u een eenmalige meting te onbetrouwbaar is.

Spirometrie / longfunctieonderzoek

Door de praktijkverpleegkundige. De afspraak duurt 40 tot 60 minuten. Vooraf krijgt u instructies welke longmedicatie u die dag niet in moet nemen.

Doppleronderzoek / vaatonderzoek

Door de praktijkverpleegkundige. De afspraak duurt 30 minuten.

Uitstrijkje laten maken

De assistentes maken de uitstrijkjes bij vrouwen die een oproep hebben gekregen voor het bevolkingsonderzoek.

SOA onderzoek

Via consult bij de huisarts. Deze vraagt eerst goed uit wat de klachten en de risico's zijn. Zodat de daarbij passende SOA's getest worden.

Mensen die van zichzelf weten dat ze door een handelen hoog risico op SOA's hebben, kunnen zich ook laten testen via de GGD. Zie Soa test - GGD Regio Utrecht | GGDrU