Verstopte oren / Cerumen / Oorsmeer

Het ontstaan van oorproppen is niet altijd te voorkomen. De ene mens heeft er nu eenmaal meer last van dan de ander. Met deze adviezen kunt u de eventuele klachten wat beperken:

  • Peuter niet in uw oor met wattenstaafjes of andere smalle voorwerpen.
  • Maak alleen het buitenste deel van de gehoorgang schoon met een velletje toiletpapier of een tissue.
  • Haal alleen zichtbaar oorsmeer weg.
  • Gebruik eventueel wattenstaafjes om de oorschelp en de gehooropening schoon te maken, maar duw deze nooit de gehoorgang in.
  • Is uw oorsmeer erg stug en brokkelig? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in uw oor. Daardoor wordt het oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
  • Heeft u een gaatje in het trommelvlies of trommelvliesbuisjes, overleg dan eerst met uw huisarts voordat u oliedruppels gebruikt of uw oor laat uitspuiten.

Als u last heeft van een oorsmeerprop die de gehele gehoorgang afsluit, is het verstandig om uw oren uit te laten spuiten. Maak dan een afspraak voor het spreekuur van de assistentes. (Niet meer inloopspreekuur, omdat oren uitspuiten vaak wel 10 minuten duurt.)

Tot het uitspuiten kunt u 3 keer per dag een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor druppelen. Houd daarbij uw hoofd opzij of ga even op uw zij liggen, zodat de druppels de tijd hebben om naar binnen te lopen.
Het helpt ook als u een uur voor het uitspuiten 10 druppels lauw water in uw oor druppelt. Houd ook hierbij het hoofd opzij of ga op uw zij liggen, zodat het water niet wegloopt. Probeer het 5 tot 10 minuten vol te houden, zodat het water kan inwerken.