"Consultatieve patiënt" in Widar.

Sanne van Sonsbeek en Toyna van Walré de Bordes hebben ruimte voor consultatieve patiënten.

Aanmelden gaat via het gewone inschrijfformulier en kiest u voor de optie "consultatieve patient bij ...".

Een tweede optie is onze collega Marieke Krans, consultatief antroposofisch arts. Zij heeft veel ervaring met antroposofische medicatie en antroposofische therapieën. Wij werken graag met haar samen. Hier vindt u haar gegevens.

Wat betekent het om “consultatieve patiënt” in Widar te zijn:

Wij geven aanvullende antroposofische zorg

Als consultatief patiënt kunt u toch antroposofische zorg bij ons krijgen en gebruik maken van onze samenwerking met de therapeuten in Widar. Wij geven in dat geval dat stuk van de zorg, dat u bij uw eigen huisarts niet kunt krijgen. Wij schrijven antroposofische geneesmiddelen voor en wij verwijzen naar specifiek antroposofische therapieën, zoals ritmische massage, inpakkingen, kunstzinnige therapie, euritmietherapie, antroposofische diëtiek.

U heeft twee artsen naast elkaar

Uw huisarts in uw woonplaats doet de gewone, reguliere, medische zorg. Daarnaast komt u eenmalig of vaker bij ons voor aanvullende antroposofische geneeskunde en adviezen. Uw huisarts blijft de gewone, reguliere, medicatie voorschrijven. Uw huisarts verwijst u ook naar een specialist of vraagt laboratoriumonderzoek aan. Wij zorgen als consultatief arts voor de antroposofische  medicatie.

Wij informeren uw eigen huisarts

Wij geven u een brief mee voor uw eigen huisarts, wanneer u bij ons als consultatieve patiënt op consult bent geweest. Dit zullen wij herhalen als we een antroposofische therapie starten die van invloed kan zijn op de reguliere behandeling. Bijvoorbeeld bij de behandeling met maretak-preparaten. Wij zullen het informeren van uw eigen huisarts samen met u bespreken.

Praktische zaken

Weest u zich er van bewust dat de aanvullende antroposofische zorg, die wij leveren, valt onder aanvullende zorg en niet uit het Basispakket wordt gefinancierd. Dit kan wel eventueel  vanuit een aanvullende ziektekostenpolis. Kijk hiervoor op uw Ziektekostenpolis.

Wij versturen aan u voorgeschreven antroposofische recepten naar een apotheek die in ons werkgebied ligt, omdat deze contracten hebben afgesloten met Weleda, en het logistiek efficiënter werkt. Het kan ook zijn dat het geneesmiddel alleen geleverd kan worden via een apotheek in Duitsland. In dat geval wordt het middel bij u thuisbezorgd.

FAQ:

Antroposofische zorg is toch een aanvulling op de reguliere zorg; ik wil ervoor kiezen beiden bij dezelfde arts te doen.

Dat kan, als u binnen ons praktijkgebied woont. Het betekent wel, dat u dan van huisarts moet veranderen. Buiten ons praktijkgebied kunnen wij geen spoedzorg bieden en daartoe  zijn wij als huisarts wel verplicht. In dat geval kunt u dus geen ‘gewone’ patiënt worden.

Mijn huisarts in [plaatsnaam] vindt het niet erg, dat hij alleen beschikbaar is voor het opvangen van spoed. Dus dan kan ik wel alle zorg bij u krijgen.

Nee, helaas. Wij zijn uit ervaring wijs geworden dat het in een spoedsituatie medisch gezien onverantwoorde risico’s op kan leveren wanneer de huisarts in de buurt niet beschikt over de juiste medische gegevens uit eerdere consulten.

Waarom verwijst u niet voor laboratoriumonderzoek, foto’s? Waarom verwijst u niet door naar een specialist?

Dat valt onder de gewone, reguliere, huisartsenzorg.

Waarom wil de assistente geen herhaalrecepten naar mijn vaste apotheek sturen?

Wij verzoeken consultatieve patiënten om voor de antroposofische medicatie een apotheek binnen ons werkgebied te kiezen (Zeist en Driebergen). Deze apotheken  zijn bekend met  dergelijke medicatie,  waardoor de afwerking veel soepeler verloopt en ze ook sneller kunnen leveren.  Veel antroposofische medicatie komt tegenwoordig uit Duitsland. Onze assistentes e-mailen dan rechtstreeks naar de Schloss Apotheek, die een contract met Weleda en Wala heeft gesloten om in heel Nederland te bezorgen.