Huisartsenpraktijk Widar en de 1,5 meter samenleving (Corona)

Door de Corona epidemie is alles anders geworden. Ook nu het Nederland samen gelukt is, het aantal besmettingen omlaag te krijgen. Het gebouw van Widar is heel leeg. U kunt ook vragen zonder spoedeisend of levensbedreigend karakter aan ons stellen. Blijf dat vooral doen, want ook de gewone medische zorg gaat door. huisartsenpraktijk Widar gaat door met inclusieve zorg te bieden naar lichaam, ziel en geest. Grotendeels telefonisch.

De informatie hieronder werken wij zeer frequent bij. Graag opnieuw lezen, voor u ons belt. Onderwerpen:

  • Algemene opmerkingen
  • Telefonische consulten
  • Een consult op de praktijk
  • Het "Rode spreekuur": ingang aan zijde Krullelaan

 

Graag uw begrip

Wij proberen dat onzichtbaar te houden. Maar u zult af en toe merken hoe druk wij het hebben: De gewone huisartsenzorg, de opgespaarde klachten van de laatste twee maanden én de continue extra aandacht voor Corona. Dan wordt u dus niet gebeld op de dag dat u afgesproken had, dan moet u langer dan anders op een verwijzing wachten. De huisarts heeft dat wel uw consultvraag gelezen en zorgt dat medische zaken die niet kunnen wachten, altijd dezelfde dag afgehandeld zijn. Wij hopen op begrip.

Algemene vragen over Corona en testen

Er is een app in de regio Utrecht beschikbaar waar u terecht kunt met vragen over uw gezondheid die betrekking kunnen hebben op dit virus. In een regiecentrum in het UMC Utrecht lezen medisch deskundigen mee. Als het nodig is, wordt u gebeld en eventueel uitgenodigd voor verder onderzoek.
Deze app is géén vervanging van reguliere zorg of spoedhulp. Bent u ernstig ziek of heeft u een spoedvraag die echt niet kan wachten? Onderneem dan zelf actie.

Algemene vragen over Corona liever niet aan onze assistentes stellen. Zij hebben hun handen vol aan de mensen die al ziek zijn. U vindt goede informatie op thuisarts.nl of op de website van het RIVM. Daar vindt u ook alle informatie over of er getest kan worden op de ziekte of de antistoffen.

Widar blijft kijken met de brede antroposofische blik

Hier hebben wij informatie verzameld hoe u de antroposofische geneeskunde in de coronacrisis in kunt zetten. Wij staan open voor vragen hierover. 

 

Telefonische consulten

 Wij laten weinig mogelijk patiënten naar de praktijk komen. We doen bijna alle consulten via de telefoon. Deze telefonische consulten zijn niet op tijd ingepland, maar per dagdeel. U hoort of u in de ochtend of middag wordt teruggebeld. Er wordt altijd op dezelfde dag ingepland en niet vooruit in de week, want anders zou de zorg zich opstapelen. Door te grote drukte, kan het wel voorkomen, dat u toch pas de dag erna wordt terug gebeld. Doordat de huisartsen nu tot in de avond doorbellen om het werk van de dag gedaan te krijgen, kan de assistente dan u niet melden dat het een dag later wordt.

Eventueel beeldbellen of vooraf een foto.

Als het belangrijk is dat we een aandoening met eigen ogen kunnen zien, hebben we beeldbellen ter beschikking. Dit is een veilige variant op Facetime, Skype en dergelijke die werkt met een inlogcode die de huisarts u geeft. Onze ervaring is dat de beeld- en geluidskwaliteit erg afhankelijk is van de snelheid van zowel uw als onze computer/smartphone.

Wij kunnen u nu ook vragen, vooraf aan het consult een foto toe te sturen. De assistente stuurt u dan een beveiligde mail, die u beantwoordt met de foto in de bijlage. 

Als u liever mailt, dan telefonisch overlegt

U kan via de Zorg4Zeist App uw vraag via het e-consult aan de huisarts en de praktijkverpleegkundigen stellen.

 

Een consult op de praktijk

Hoe wij u daarbij beschermen. 

Alleen als we echt niet om fysiek contact heen kunnen, laten wij u naar de praktijk komen. Op de praktijk komen weinig mensen tegelijkertijd, maar over de hele dag wel mensen na elkaar. Een deel van jullie is kwetsbaar. Daarom letten wij erg goed op, dat wij niet een besmetting van de een naar de ander overbrengen:

Artsen en praktijkverpleegkundigen dragen een witte doktersjas tijdens het hele consult. Tijdens de handeling waarbij ze dichterbij komen dan de 1,5 meter (lichamelijk onderzoek), komen daar handschoenen, bril en mondkapje bij. 

Bij de assistentes kunt weer terecht voor oren uitspuiten, wondverzorging, etc. Zij werken met spattend water, etc. De assistente draagt daarom tijdens hun hele spreekuur witte jas, mondkapje, bril en handschoenen. Dit heeft ze dus al aan, als ze u ophaalt bij de voordeur of in de wachtkamer.

De twaalf vragen. Heeft u een van de volgende klachten?  

De vragen die wij u aan telefoon stellen en nogmaals aan de voordeur voor we u binnen kunnen laten. Als u één van deze vragen met JA moet beantwoorden, wordt de afspraak veranderd in een telefonisch consult of een consult op ons "Rode spreekuur" (zie verderop).

Koorts? (ook daadwerkelijk gemeten).
Hoesten?
Moeheid?
Klachten van meer slijm/sputum?
Kortademigheid?
Spierpijn?
Hoofdpijn?
Keelpijn?
Braken en/of diarree?
Rode of pijnlijke branderige ogen (oogontsteking/conjunctivitis)?
Verlies van smaak en/of geur?
Pijnklachten op de borst/bij diep ademen?

Wachten en wachtkamer

Kom zoveel mogelijk alleen naar de afspraak. Als iemand u brengt vraag diegene dan buiten of in de auto te wachten. Kom op het afgesproken tijdstip. Bent u te vroeg wacht dan even buiten/in de auto. Bel aan bij de praktijk, loop niet zomaar naar binnen en wacht tot u wordt ontvangen door iemand van Widar.

Er zijn maar enkele wachtplekken in de wachtkamer. Gemarkeerd met een kruis op de vloer. De tijdschriften en het kinderspeelgoed is weggehaald. De arts haalt u op en houdt alle deuren open zodat u zo min mogelijk hoeft aan te raken.

WC-gebruik

Ga zo mogelijk thuis naar het toilet. De WC in de wachtkamer wordt alleen nog gebruikt voor het opvangen van urines voor onderzoek. Bij hoge nood: Gebruik direct melden bij de  assistentes. Daarna moet hij namelijk worden schoongemaakt.

Alleen korte consulten op afspraak. 

Om de wachtkamer zo leeg mogelijk te houden, werkt iedereen veel strakker op tijd dan u van ons gewend bent. Alles wordt binnen de gewone consulttijd afgehandeld. Dit betekent, dat er geen extra vragen in het consult kunnen worden behandeld. Als u een vraag over houdt, kan u dit in een volgend (telefonisch) consult stellen. Als in het consult blijkt, dat er een langer gesprek nodig is, maakt de huisarts met u de afspraak hoe dat telefonisch gevoerd kan worden op een ander tijdstip. 

Geen balie. Geen inloopspreekuur.

Komt u alstublieft niet zonder afspraak naar Widar. Ook niet om een formulier op te halen. Buiten aan de hoofdingang staat een koelbox waarin u urinecontainers kunt plaatsen voor onderzoek.

Alle inloopspreekuren zijn vervallen. Nederland verwacht nog één à twee jaar specifieke voorzorgen voor uitbreiding van de Corona te zullen hebben. Omdat een gezondheidscentrum een plek is, waar kwetsbare mensen komen, zullen wij al die tijd vooraf  vragen naar klachten die bij Corona passen. U kan dus niet zonder afspraak bij ons binnen lopen.  

De balie is gesloten. Er worden daar geen nieuwe afspraken ingepland of andere vragen beantwoord.

 

Een afspraak op het "Rode spreekuur"

Patiënten met klachten die bij het Coronavirus kunnen passen en zo ziek zijn dat ze lichamelijk onderzocht moeten worden, krijgen een afspraak voor het `rode spreekuur`.  Eerder noemde we dit het ´hoestspreekuur´. Maar niet iedereen die wel ernstig ziek is door corona hoest, dus we moesten de naam aanpassen. Voor uw en onze bescherming treft u de arts in volledige bescherming; een schort, handschoenen, mondkapje en bril.

De ingang van dit spreekuur is aan de achterzijde van Widar. Ter hoogte van Krullelaan 13. Er is daar een kleine parkeerplaats. Deze wordt voor de bezoekers van het `Rode spreekuur` vrij gehouden.

De parkeerplaats is ook de ´wachtkamer´. U wordt door de arts telefonisch naar binnen geroepen. Op uw mobiele telefoonnummer.  

Graag in de auto wachten tot u telefonisch door de arts naar binnen wordt geroepen. Alleen als u met de fiets gekomen bent, kan dat niet. Dan op de parkeerplaats wachten. Zorg dat u ook 1,5 meter afstand houdt van het doorgaande looppad naar de voorzijde van Widar.

 

 

 

 

Huisartsen van Widar

Onze praktijk is gehuisvest in een groot jarendertighuis, aan de rand van oud-Zeist en pal tegenover het bos van Pavia. Het statige uiterlijk van het pand compenseren we binnen met een warme sfeer en een persoonlijke benadering van onze patiënten.

Vanuit een gezamenlijk ideaal werken wij samen met de therapeuten in Widar.