LSP (Landelijk Schakelpunt, voor elektronische uitwisseling van medische gegevens) en de OPT-IN regeling

Er is een LSP (landelijk schakelpunt) ontwikkeld. Hierdoor wordt het mogelijk dat uw medische gegevens in het EPD (elektronisch patiëntendossier) van uw huisarts door andere zorgverleners ingezien kunnen worden. Bij andere zorgverleners moet u denken aan de huisartsenpost, apothekers, andere huisartsen en ziekenhuisartsen.

OPT-IN regeling

De toestemming wordt geregeld via een “opt-in”-regeling. Dit betekent dat u voor inzage toestemming moet geven. Als u niets doet, geeft u te kennen dat u niet wilt dat uw gegevens gedeeld worden
U geeft apart toestemming voor openstellen voor inzage aan de apotheek en aan de huisarts. Met uw toestemming aan de apotheek kunnen artsen en andere apotheken inzien welke medicatie u gebruikt. Met uw toestemming aan de huisarts kunnen artsen delen van het medisch dossier inzien: de diagnose-lijst en de meest recente consulten.

Huidige situatie in Zeist

De huisartsenpost in Zeist is sinds 2017 aangesloten bij LSP.
De apotheken vragen al een aantal jaren heel actief naar uw toestemming, omdat ze daarmee makkelijker gegevens kunnen uitwisselen tussen de verschillende apotheken. 
In Widar geven de huisartsen actief het advies zich bij LSP aan te melden, als u 

  • veel medicijnen gebruikt en zelf niet goed de namen weet.
  • ingewikkelde medische problemen heeft
  • geheugenproblemen heeft. (in dat geval adviseren we het ook aan de mantelzorger)

Mensen die in een verzorgingshuis wonen zijn vaak afhankelijk van de verzorging om toe te lichten wat er aan de hand is. Daarom hebben wij met een vaste verzorgingshuis Valckenbosch de afspraak gemaakt dat de aanmelding voor LSP wordt geadviseerd in het opnamegesprek. Het toestemmingsformulier wordt al vooraf meegezonden met de andere informatie van het verzorgingshuis.

Hoe maakt u een keuze

Wij merken dat mensen soms een aarzeling hebben om hun medische gegevens te delen met nog onbekende artsen. Wij respecteren het als u uw keuze over toestemming geven uitstelt. Eventueel kan u aan uw huisarts voorleggen, wat deze in uw geval zou adviseren.
U kunt ook een tussenweg kiezen. U geeft dan wel toestemming aan de apotheek, maar niet aan de huisarts. Er is dan wel een actueel overzicht van uw medicatie beschikbaar, terwijl de diagnoses en recente consulten van de huisarts privé blijven.
Meer informatie vindt u in de officiële folder van de VZVZ: www.vzvz.nl.

Melden van uw keuze aan ons

U kunt toestemming aan uw huisarts geven via:
- een toestemmingsformulier dat u hier kunt downloaden en ingevuld inleveren bij de praktijk;
- u kunt ook online uw toestemming geven via de website www.ikgeeftoestemming.nl.