Wie doet wat

 

Uitstrijkje of SOA-onderzoek mag u ook zelf doen !

Uitstrijkje zelf doen
Met de zelfafnameset kunt u thuis meedoen met het bevolkingsonderzoek. Dit gaat heel makkelijk, gebruiksaanwijzing zit erbij. De zelfafnameset wordt onderzocht op HPV. En alleen als in de zelfafnameset HPV wordt gevon­den, wordt u doorgestuurd voor een uitstrijkje bij de huisarts.  
U kunt de zelfafnameset aanvragen via Mijn Bevolkingsonderzoek met uw DigiD. U kunt ook contact opnemen met hun informatielijn. 

SOA test zelf doen
De test mag u tegenwoordig zelf afnemen. De huisarts vraagt eerst goed uit wat de klachten en de risico's zijn. Zodat de daarbij passende SOA's getest worden. De zelfafnametest ligt daarna voor u klaar bij de balie.
Mensen die van zichzelf weten dat ze door een handelen hoog risico op SOA's hebben, kunnen zich ook laten testen via de GGD. Zie Soa test - GGD Regio Utrecht | GGDrU

 

Assistentes

Urine onderzoek
Vóór 10 uur 's ochtends uw gekoelde ochtend-urine brengen. Aan de balie vult u een briefje in met uw naam en geboortedatum en uw lichamelijke klachten. De urine zet u in het kastje in het invalidentoilet. Wij sturen u de uitslag toe via PatiëntPortaal. (Als u niet met PatiëntPortaal overweg kunt, bellen wij u na 13.00 u voor de uitslag.)

Zwachtelen  
Een wondje aan het onderbeen trekt vocht aan. Als het been daardoor erg dik wordt, vertraagt dat de genezing. Met zwachtelen geneest de wond dan sneller. De assistentes zwachtelen de eerste paar keren. Daarna neemt de thuiszorg het over. De assistente vraagt hiervoor de thuiszorg voor u aan. 

ECG / hartfilm
U blijft even liggen terwijl één van de huisartsen bekijkt of de registratie goed te lezen is.

24 uurs bloeddrukmeting
Door de assistente. De ene middag wordt de bloeddrukmeter met het kastje bij u aangelegd en krijgt u uitleg. de middag erna levert u de bloeddrukmeter weer in. 

Uitstrijkje bevolkingsonderzoek
Tegenwoordig worden ook de door ons afgenomen uitstrijkjes eerst op HPV getest. Alleen als er HPV-virus wordt gevonden, gaat het laboratorium echt de cellen van het uitstrijkje bekijken. 

Wondverzorging en wondcontrole
Bij een grotere wond of brandwond, controleert de assistente na enkele dagen of de genezing naar verwachting loopt. 

Hechtingen verwijderen
Na een chirurgische ingreep van de huisarts. Soms ook nadat u in het ziekenhuis wordt geopereerd, wordt u voor het verwijderen van de hechtingen naar de huisartsenpraktijk verwezen.  

Injecties
Antroposofische injecties (een eenvoudig onderhuids prikje, vaak leren de assistentes u hoe u het zelf kan doen). Tetanusvaccinatie na een verwonding. Enzovoort.

Wratjes aanstippen bij kinderen
Aanstippen met stikstof. Instructies over voorbehandelen van voetwratten met een eeltverwekende zalf.

Ouderdomsplekjes
Deze worden alleen door de assistentes behandeld, als eerst de diagnose door de huisarts is gesteld.

 

Praktijkverpleegkundigen

30 minuten bloeddrukmeting
In een half uur tijd wordt elke 5 minuten de RR gemeten. Deze meting wordt ingezet als uit het verleden bekend is dat bij u een eenmalige meting te onbetrouwbaar is.

Spirometrie / longfunctieonderzoek
De afspraak duurt 40 tot 60 minuten. Vooraf krijgt u instructies welke longmedicatie u die dag niet in moet nemen.

Doppleronderzoek / vaatonderzoek
De afspraak duurt 30 minuten.

 

Huisartsen

Spiraaltjes inbrengen
U hebt eerst een gewone afspraak waarin u met de huisarts kiest voor deze vorm van anticonceptie. Zo nodig worden er  SOA-kweken bij u  afgenomen. U krijgt dan het recept voor het spiraaltje mee. In een tweede consult wordt het spiraal ingebracht.

Kleine chirurgische ingrepen
Kleine ingrepen zoals een  goedaardige moedervlek, atheroomcyste of een  ingegroeide teennagel worden meestal door de huisarts gedaan.

Uitstrijkjes bij onbegrepen bloedverlies
Als er een medische reden voor een uitstrijkje is, neemt de huisarts die af. Omdat de huisarts het wil kunnen combineren met lichamelijk onderzoek.

Hechten of plakken bij verwondingen
Soms is de wond te groot. Dan zorgen wij voor een goed verband en een snelle verwijzing naar chirurgie.

Pessarium plaatsen bij verzakking