Corona    

Widar volgt het beleid van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Nog steeds: 

  • Mondkapjes tijdens lopen door pand en zitten in wachtruimtes.
  • In geval van quarantaine door corona kan afzeggen tot kort van te voren.

 

Uitwendige therapie / antroposofisch verpleegkundige

Uitwendige therapie is een therapie die eigenlijk al jaren oud is. De uitwendige therapie is ontwikkeld door Dr Wegman/Dr Hauscka, in samenwerking met Rudolf Steiner. Bij uitwendige therapie wordt er een medicament op de huid aangebracht, in de vorm van olie-wikkels of kompressen. Uitwendige therapie is elke behandeling via de huid, waarbij het 'ik' organisme in de warmte gewekt wordt. Er wordt warmte gewekt in het lichaam en krijgt het astraal lichaam (gevoelswereld) rust en wordt de vitaliteit verhoogd. Er is vaak tussen de bovenpool (=hoofd en denken) en onderpool (willen) een verstoring, waarbij ieder mens zoekt naar een nieuwe balans. Uitwendige therapie werkt hierbij op het midden gebied, het ritmische midden tussen de vaak wakkere bovenpool en actieve onderpool.

Uitwendige therapie werkt vanuit het zelf genezend vermogen van de mens. In de huid bevindt zich de tastzin. Dit is de zintuig waarover de mens direct na de geboorte al beschikt en dat het langst in het leven blijft bestaan. Dit is ook het zintuig dat bij uitwendige therapie wordt aangesproken. Door middel van de tastzin beleeft de mens heel direct dat hij bestaat. Het doel van de behandeling is het aankomen in, en het bewust worden van het lichaam, het prettig voelen in het eigen lichaam.

Door de totaalinwrijving ritmiseert de ademhaling als vanzelf en wordt de aanwezigheid van wie iemand is als het ware terug het lichaam ingelokt.

Als u bij mij komt staat er een verwarmd bed klaar met een kruik. Het bed is opgemaakt met een flanellen laken. De olie wordt met een warme hand ritmisch op uw huid iaangebracht. U bent helemaal toegedekt en alleen het onderdeel dat ik inwrijf/behandel ligt even open. Verder blijft u warm en toegedekt. Na de inwrijving rust u na om de aangebrachte olie en de inwrijving zijn werk te kunnen laten doen. Door de herhaling van de aanraking in een ritmisch beweging ervaart u ontspanning en rust en kunt u weer uitademen en loslaten. Door de inwrijvingen voel u zich beter doorwarmd en vaak energieker. Uw lichaamstemperatuur gaat omhoog en de ademhaling verdiept zich. Er ontstaat een nieuw evenwicht.

 

Wie ben ik

Mijn naam is Sacha van Veen. Ik ben Verpleegkundige Antroposofische zorg en na mijn HBO-Verpleegkunde studie, heb ik de Voortgezette opleiding verpleegkunde vanuit de antroposofie gevolgd.

Voordat ik deze opleiding ging volgen, heb ik 20 jaar als verpleegkundige gewerkt in vele verschillende werkvelden in de gezondheidzorg.

Uiteindelijk zocht ik naar meer verdieping en contact met patiënten. Tijdens het werken in een antroposofische kliniek kwam ik in aanraking met de Uitwendige therapie en werd ik enthousiast. Uitwendige therapie spreekt mij aan omdat je door middel van een inwrijving of wikkel/kompres bewust wordt van je eigen lichaam, van jezelf en van je eigen mogelijkheden. Je ervaart weer verbondenheid en balans in je lichaam en je krijgt het gevoel dat je de wereld weer beter aankan.