Uitwendige therapie en de landelijke maatregelen t.a.v. corona

Hygiënemaatregelen 
 • Voor en na uw behandeling worden alle oppervlakten die met de handen worden aangeraakt (deurklinken, stoel, gebruikt materiaal etc.) door mij gereinigd.
 • Ik geef u geen hand, ik hou 1,5 m afstand. Ik draag een mondkapje als ik door de gangen van Widar loop. Ik draag ook een mondkapje als ik tijdens de behandeling dichtbij moet komen om goed met u te werken.
 • Er wordt voldoende geventileerd in de behandelruimte.
(Huis)regels
 • Kom alleen. Laat uw eventuele begeleider buiten wachten. (De wachtruimte in de tent, in eigen auto, etc.) Bij kinderen en anderen die begeleiding nodig hebben tot de therapie begint, kan de begeleider uiteraard eerst mee gaan en zodra de therapie begint buiten het pand wachten.
 • Bij de entree van Widar, in het voorportaal, uw handen desinfecteren met handalcohol. 
 • Binnen Widar uw eigen mondkapje dragen.
 • Houd 1,5 meter afstand van alle aanwezige personen op de praktijk.
 • Zorg dat u maximaal twee minuten voor uw afgesproken tijd aanwezig bent.
 • Maak zo min mogelijk gebruik van het toilet op Widar.
 • Uiteraard wil ik, dat u de afspraak afzegt als u:
  • zelf symptomen heeft die passen bij het Coronavirus.
  • in quarantaine moet, omdat een huisgenoot of ander nauw contact symptomen heeft die passen bij het Coronavirus.
  • nog in quarantaine bent na herstel van corona
  • in quarantaine bent na een reis uit een ander land.
  • etc. (zie de regels van de overheid). In geval van overmacht kan afzeggen tot kort van te voren.
Graag zelf bij iedere afspraak meenemen:
 • Twee middelgrote en een kleine handdoek
 • Ik heb voor iedere patient zijn eigen laken. Die hoeft u niet zelf mee te nemen.

 

Uitwendige therapie / antroposofisch verpleegkundige

Uitwendige therapie is een therapie die eigenlijk al jaren oud is. De uitwendige therapie is ontwikkeld door Dr Wegman/Dr Hauscka in samenwerking met Rudolf Steiner. Bij uitwendige therapie wordt er een medicament op de huid aangebracht, in de vorm van olie/wikkel of kompres. Uitwendige therapie is elke behandeling via de huid, waarbij het 'ik' organisme in de warmte gewekt wordt. Er wordt warmte gewekt in het lichaam en krijgt het astraal lichaam (gevoelswereld) rust en wordt de vitaliteit verhoogd. Er is vaak tussen de bovenpool (=hoofd en denken) en onderpool (=benen en willen) een verstoring, waarbij ieder mens zoekt naar een nieuw balans. Uitwendige therapie werkt hierbij op het midden gebied, het ritmische midden tussen de vaak wakkere bovenpool en actieve onderpool.

Uitwendige therapie werkt vanuit het zelf genezend vermogen van de mens. In de huid bevindt zich de tastzin. Dit is de zintuig waarover de mens direct na de geboorte al beschikt en dat het langst in het leven blijft bestaan. Dit is ook het zintuig dat bij uitwendige therapie wordt aangesproken. Door middel van de tastzin beleeft de mens heel direct dat hij bestaat. Het doel van de behandeling is het aankomen in, en het bewust worden van het lichaam, het prettig voelen in het eigen lijf. Door de totaalinwrijving ritmiseert de ademhaling als vanzelf en wordt de aanwezigheid van wie iemand is als het ware terug het lichaam ingelokt.

Als u bij mij komt staat er een verwarmt bed klaar met een kruik. Het bed is opgemaakt met een 'eigen' flanellen laken. De olie wordt met een warme hand ritmisch op uw huid ingewreven. U bent helemaal toegedekt en alleen het onderdeel dat ik inwrijf/behandel ligt even bloot. Verder blijft alles warm en toegedekt. Na de inwrijving rust u na om de aangebrachte olie en de inwrijving zijn werk te kunnen laten doen. Door de herhaling van de aanraking in een ritmisch beweging ervaart je ontspanning en rust en kan je weer uitademen en loslaten. Door de inwrijvingen voel je, je beter doorwarmd en vaak energieker. Je lichaamstemperatuur gaat omhoog en de ademhaling verdiept zich. Er ontstaat een nieuw evenwicht.

 

Wie ben ik

Mijn naam is Sacha van Veen. Ik ben Verpleegkundige Antroposofische zorg en ik na mijn HBO-Verpleegkunde studie, heb ik de Voortgezette opleiding verpleegkunde vanuit de antroposofie gevolgd.

Voordat ik mijn Voortgezette opleiding verpleegkunde vanuit de antroposofie ging volgen, heb ik 20 jaar als verpleegkundige gewerkt in vele verschillende werkvelden in de gezondheidzorg.

Uiteindelijk zocht ik naar meer verdieping, contact en tijd met patiënten. Tijdens het werken in een antroposofische kliniek kwam ik in aanraking met de Uitwendige therapie en werd ik enthousiast. Uitwendige therapie spreek mij aan omdat je door middel van een inwrijving of wikkel/kompres bewust wordt van je eigen lichaam, van jezelf, van je eigen mogelijkheden. Je ervaart weer verbondenheid en balans/evenwicht in je lichaam en je krijgt het gevoel dat je de wereld weer aan kan.