Zonnepanelen zijn de laatste tijd minder populair. Ze zijn wel goedkoper geworden maar ze worden door verschillende maatregelen financieel minder aantrekkelijk. Waarom wil Gezondheidscentrum Widar dan toch zonnepanelen?
Is dat wel een gezond plan?
Widar Nieuws vraagt het aan Rits Verkerk en Peter Erdtsieck, bestuursleden van de Stichting Widar Beheer.
Zij weten hoe het zit.
We ontmoeten twee hartelijke mannen die geheel belangeloos hun expertise voor Widar inzetten. Rits vanuit zijn achtergrond in de woningbouw, Peter vanuit verduurzaming en leefklimaat. In het gesprek wordt duidelijk hoe graag ze willen dat Widar een goed en betaalbaar pand heeft om in te werken.
Even vooraf: Widar Beheer, wat is dat?
Wat doen jullie voor het gezondheidscentrum?
Wij zijn bij Widar Beheer bezig met de huisvesting: onderhoud van het gebouw zoals schilderwerk, installaties, isolatie, dakrenovatie. Widar Beheer zorgt dus voor het gebouw en de ‘bewoners’ – de huisartsen en therapeuten – zorgen voor de patiënten. De huisartsen en therapeuten zijn geen eigenaar van het pand, ze betalen huur.
Dit is ooit zo bedacht door de stichters van Widar: er is een scheiding tussen werken en bezit. Niemand die komt werken, hoeft zich in te kopen. Niemand die stopt met werken, kan geld aan het gebouw onttrekken. Door verstandig beheer lukt het om de huren betaalbaar te houden. Dat gaat al vijftig jaar goed.
Waarom Widar?
Wij vinden Widar een waardevol en bijzonder gezondheidscentrum. Widar probeert echt iets meer te doen voor de patiënt. Er is per patiënt bijvoorbeeld meer tijd dan gebruikelijk. Widar biedt naast de reguliere geneeskunde ook antroposofische zorg en diverse therapieën. Daar willen we ons graag voor inzetten.
Daar komt bij: dat Widar al zo lang bestaat én blijft bestaan, is geen vanzelfsprekendheid. De kosten stijgen maar worden steeds minder vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Het is daarom extra belangrijk om het gebouw goed te onderhouden en gereed te maken voor de toekomst. Een goed beheer van Widar is essentieel voor het aantrekken van de beste huisartsen en therapeuten.
Horen zonnepanelen bij een goed beheer?
Zeker! Voor een gezondheidscentrum is het belangrijk dat het binnenklimaat goed is: ’s winters warm, ’s zomers koel en genoeg frisse lucht. Dat kost energie. Voor een deel van het gebouw hebben we nu al een warmtepomp. Die draait op elektriciteit. Logisch dus om als volgende stap aan zonnepanelen te denken. Die leveren goedkope stroom.
Hoeveel leveren ze op?
Het worden zo’n 39 panelen. Daarmee kunnen we voorzien in ongeveer een kwart van de elektriciteitsbehoefte. Widar gebruikt vooral overdag stroom. Dat is fijn want de elektriciteit die de panelen overdag leveren, kunnen we dan meteen volledig gebruiken. Op die manier wordt ook het elektriciteitsnet een beetje ontlast. Als je alle zonnestroom meteen zelf gebruikt, hoef je ook geen terugleververgoeding te betalen en dan maakt de afschaffing van de saldering ook weinig uit.
De investering van 17.000 euro verwachten we in vijf tot zes jaar terug te verdienen. Die besparing gaat volledig naar het gezondheidscentrum. De panelen leveren dus heel veel op.
Maar geld is zeker niet de enige reden om zonnepanelen te plaatsen. We willen als Widar ook ons steentje bijdragen aan een duurzame planeet. Dat is belangrijk voor alle leven op aarde. Dat zou je preventieve gezondheidszorg kunnen noemen. Ook daarom willen we investeren in dit soort maatregelen.
We hebben gekozen voor panelen van een bedrijf uit Duitsland dat goed bezig is op het gebied van milieu. Het is een betrouwbare, ervaren leverancier en de panelen zijn voor vijf jaar verzekerd. De panelen leveren overdag ook nog elektriciteit in de schaduw of als de zon niet schijnt. Deze zonnepanelen zijn dus duurzaam en gezond op verschillende manieren. Daar staan we volledig achter.
Waarom hebben jullie dan niet eerder panelen geplaatst?
Binnenkort wordt het dak gerenoveerd. Dat is hét moment om zonnepanelen te plaatsen. Het linkerdeel van het gebouw is in 2019 aangekocht, helemaal gestript en geïsoleerd. En daar is vloerverwarming aangelegd met een warmtepomp. Voor het rechterdeel van het gebouw sparen we om daar ook te kunnen verduurzamen. Hadden we voldoende geld gehad dan zouden de panelen er natuurlijk allang hebben gelegen.
Nemen jullie nu een financieel risico?
Een beetje wel. We hebben als Widar Beheer het Gezondheidscentrum 5.000 euro geschonken voor het 50-jarig bestaan. Dat is onze stimulans om het financiële plaatje voor de zonnepanelen rond te krijgen. We willen niet nú het dak renoveren (want dat is absoluut noodzakelijk) en dan pas over een paar jaar zonnepanelen leggen. Dat is zonde van de extra kosten en het werk.
Hopen jullie op een wonder?
Een klein wonder misschien. Maar het moet lukken. Widar heeft 6.000 patiënten. Het hele project kost 17.000 euro. Onze bijdrage gaat ervan af, dus we hebben nog 12.000 euro nodig. We hebben tegen de huisartsen en therapeuten gezegd: het is veel geld maar het moet toch mogelijk zijn om onder de 6.000 patiënten het ontbrekende geld te werven.
Onder al die patiënten zijn uiteraard veel kinderen en mensen die moeilijk kunnen rondkomen. Maar stel, er doen 1.000 mensen mee, dan is dat 12 euro per persoon. En veel mensen krijgen in mei vakantiegeld... Als het een beetje meezit moet het lukken. Daar is geen groot wonder voor nodig.
Uw bijdrage kan worden overgemaakt op bankrekening
NL82 TRIO 0320 3428 08
t.n.v. Gezondheidscentrum Widar
met vermelding “Zonnepanelen voor Widar”.
Heeft u vragen of tips dan kunt u die stellen via: nieuwsbrief@widar.nl
Terug naar nieuwsoverzicht