De therapie

Bij uitwendige therapie wordt er een medicament op de huid aangebracht. Dit medicament kan een olie (kruiden aftreksel) of (metaal) zalf zijn. Door de herhaling van de aanraking in een ritmisch beweging, de warmte. de omhulling , ervaart u ontspanning en rust.

Ritmische inwrijvingen volgens Wegman/ Hauschka zijn aanrakingen die bedoeld zijn om
– het medicament op de huid aan te brengen
– middels de huid de gehele mens aan te raken, zodat de mens zichzelf weer meer als geheel kan ervaren.
– een proces op gang te brengen.

De werking van de therapie berust op het feit dat via de huid stoffen opgenomen worden en de herhaling van de ritmische inwrijvingen. De warmte is in het geheel de verbindende factor. . Er worden speciale oliën gebruikt die diep in de onderliggende weefsels en organen inwerken. De behandeling wordt met veel persoonlijke aandacht gegeven en ondersteunt en stimuleert het zelf-genezend vermogen.

Het kan helpend zijn bij overbelasting, tijdens of na een langdurige ziekteperiode, bij uitputting door (werk) stress of door de zorg voor een dierbare, bij rouwverwerking of na andere ingrijpende gebeurtenissen. Het ondersteunt het gevoel dat je één geheel bent. Regelmatig is het merkbaar dat iemand tijdens de behandelperiode zich sterker en energieker gaat voelen. Door deze toegenomen kracht krijgt men meer overzicht waardoor de gekozen koers versterkt wordt.

Uitwendige therapie draagt bij aan:

Ontspanning ervaren en vergroten. Verdieping van de ademhaling. Emotie regulatie en erkenning. Verbetering van dag en nacht ritme, beter in en doorslapen. Centreren, bij jezelf zijn. Stimuleren van de stofwisseling. Bij obstipatie en eetproblemen. Lichaamsbewustzijn ervaren en vergroten. Prikkelgevoeligheid verminderen. Harmoniseren van verstoorde warmteverdeling zoals koude handen en voeten.

Als u bij ons komt staat er een verwarmd bed klaar met kruiken. Het bed is opgemaakt met een flanellen laken. De olie wordt met een warme hand ritmisch op uw huid ingewreven. Alleen het onderdeel dat wij inwrijven ligt open. Verder blijft alles warm en toegedekt. Na de inwrijving rust u na om de aangebrachte olie en de inwrijving zijn werk te laten doen. Door de inwrijvingen voelt u zich doorwarmd en daardoor prettiger in u lichaam. Uw lichaamstemperatuur gaat omhoog en uw ademhaling verdiept zich. Er ontstaat een nieuw evenwicht in uw lichaam.

Bij welke klachten

U wordt doorverwezen naar uitwendige therapie als u bijvoorbeeld oververmoeid of burn out bent, maar ook na bijvoorbeeld een auto-ongeluk/shock of langdurige maag en darmklachten. Bij spanningsklachten, slapeloosheid, hoge bloeddruk, gebrek aan vitaliteit, rouwverwerking, depressie, ondersteuning bij crisissituaties en bij palliatieve en terminale zorg kan je worden doorverwezen naar uitwendige therapie.

Uitwendige therapie is er voor vele verschillende ontwikkelingsproblemen en mogelijkheden.

Uitwendige therapie is ook geschikt voor kinderen met bijvoorbeeld concentratieproblemen,  eet- en slaapproblemen, buikpijn of andere opgelopen trauma’s.

Welk effect heeft de therapie

Na de therapie voelt u zich meestal meer ontspannen en vaak energieker. Bijna iedereen voelt zich meer bij zichzelf en heeft het gevoel de wereld weer wat beter aan te kunnen, weer door te kunnen met zijn of haar leven en zich hierin sterker te voelen. 

De ademhaling wordt rustiger en dieper en er komt meer kleur op het gezicht. Het lichaam wordt warmer ende uitscheiding verandert: uitscheiding van urine en ontlasting neemt toe of wordt juist minder. De pijn neemt af en de bewegingsbeperking wordt iets minder. De zorg voor het lichaam neemt toe en de gevoelens kunnen veranderen: minder angstig, kwetsbaar en onzeker. Er kan meer vertrouwen en overgave ontstaan. De rust en de stemming kan lichter worden en de zintuigindrukken  kunnen veranderen, minder gevoelig. Het slaappatroon kan veranderen, het inslapen en doorslapen kan verbeteren.