Widar Gezondheidscentrum - het therapeuticum

Wie zijn de therapeuten

 

Toyna van Walré de Bordes, huisarts

Sinds 2000 werk ik bij Widar. Met volle inzet en veel plezier ben ik huisarts en antroposofisch arts. Het liefst beide tegelijk.

Antroposofische geneeskunde betekent voor mij, dat ik inclusief de hele mens werk. Een mens meer is dan zijn fysieke lichaam.

  • Je beleeft hoe vitaal je bent.
  • Je hebt een emotioneel leven vol verscheidenheid, dat reageert op alles wat er gebeurt.
  • En je bent uniek in wat je als diepe impuls in je voelt om te doen.

Ook een pil voor een eenvoudige kwaal, heeft invloed op al deze aspecten van de mens. Ik ben me daar graag van bewust; vraag ernaar als het uw interesse heeft.

Jonge gezinnen

Eerder deed ik ook het antroposofische consultatiebureau van Widar; dit heb ik overgedragen aan Desiree van Klaveren. Door het consultatiebureau over te dragen, is er ruimte vrij gekomen om nieuwe huisartsen op te leiden. Ik vind  het een verrijking  om een jaar lang intensief op te trekken met een jonge collega die in opleiding is. Zo leren wij van elkaar.

In de jaren van het antroposofisch consultatiebureau heb ik veel baby's, peuters en hun ouders begeleid. Een ervaring waar ik nog steeds van profiteer. Ik heb veel gezinnen met jonge kinderen in mijn praktijk.

Laatste levensfase

In de laatste levensfase komen er vaak fysieke klachten en existentiële vragen. Als huisarts probeer ik dan naast u te staan en per moment te kijken wat er nodig is. Er zijn dan geen pasklare antwoorden meer. Maar door steeds samen met u te onderzoeken wat er nodig is - voor lichaam, ziel en geest - doe ik mijn uiterste best deze levensfase draaglijk en zinvol te maken.

Door de wijze waarop ik mijn praktijk voer, heb ik erg veel ervaring opgedaan met het samen doordragen van die laatste - soms moeilijke - dagen. Als dit thema u bezig houdt, nodig ik u uit voor een gesprek. Tegenwoordig heet vooruitkijken naar deze laatste levensfase "Advance Care Planning (ACP)".  Ik heb ook handige boekjes liggen met vragen over dit thema om thuis in te vullen en met naasten te bespreken. 

Hartvaatziekten

Ik heb heel lang onze praktijkverpleegkundigen begeleid bij hun spreekuur op het gebied van hart- en vaatziekten en suikerziekte. Dit vanuit mijn kaderopleiding* in hart- en vaatziekten. De begeleiding is ondertussen gerouleerd naar een collega, mijn interesse in dit vakgebied blijft in mijn werk zichtbaar. 

* Een opleiding voor huisartsen die in een onderwerp binnen hun vak zich verder willen bekwamen.

 

Dit filmpje nam ik op tijdens de corona. Over een spreuk die me al jaren helpt, als ik niet met mijn handen kan genezen, maar op afstand moet blijven.

    

Als je op afstand wat wil doen voor iemand die ziek is.  (filmpje)